Çocuğumuzu Başka Çocuklarla Kıyaslamak Ne Kadar Doğru?

Çocuğumuzu Başka Çocuklarla Kıyaslamak Ne Kadar Doğru?

                Ebeveynler olarak zaman zaman çocuklarımızı başka ailelerin çocuklarıyla veya diğer çocuklarımızla kıyaslama yapıp bunu da çocuklarımızla paylaşıyoruz. Peki bunu yaparken bazen veya sık sık çocuğumuzun yüzünün düştüğünü hatta bazen hiddetlendiğini gözlemliyor muyuz? Cevabınız evet ise ve acaba neden böyle tepki veriyor diye düşünüyorsak yazının kalan kısmını da okumanız belki bir parça da olsa onların neler düşündüğünü anlamanıza yardımcı olabilir.

                Kendi çocukluğumuz ile ilgili anılarımız içinde aile büyüklerimizden ;

“Kardeşin – Abin – Ablan şu şekilde davranıyor da sen niye bu şekilde davranıyorsun?” şeklinde eleştiri almış mıydınız?

Alanlar bu duruma ne kadar sinir olduklarını da hatırlıyorlar mı?

Peki benzer şekilde bu gibi benzetmeleri kendi çocuklarımıza da yaptığımız oluyor mu?

Şimdi belki biraz daha bir empati kurmuş olduk mu?

Çocuklarımızın da bizlerin içinde yaşadığı sinir olma duygusunu yaşıyor olma ihtimalleri var mı acaba?

                Her birey ayrı ayrı yaratıldığına ve herkesin farklı yetenekleri olduğuna göre herhangi bir konuda karşılaştırma yapmak doğru mu acaba? Bana göre evet. Ancak bunun karşılığı olarak birbirleriyle yaptığımız kıyaslamaları çocuklarımıza eleştiri olarak yansıtmaktır bana göre yanlış olan. Yoksa karşılaştırma yapmadan çocuğumuzun diğer çocuklarla farklılıklarını nasıl gözlemleyebiliriz ki ? Ama nasıl ki parmakları olmayan bir çocuğun piyano çalmasını bekleyemiyorsak her çocuktan da aynı konuda aynı yetenekte olmasını beklemek de doğru bir yaklaşım olmaz gibi değil mi?

                Karşılaştırma yapmak bu şartlar altında doğru ama beklentilerimizi diğer çocukların yeteneklerine özenmek yerine kendi çocuklarımızın yeteneklerini keşfetmeye ve bu yeteneklerini değerlendirebilecekleri şekilde yönlendirmek biz anne babalara düşen görev. Bu sayede yetenekli olduğu alanda çalışma yapmak o çocuğun motivasyonunu da daha verimli hale getirecektir. Böylelikle üzerinde çalışmaktan da yorulması daha uzun zamanlarda olacaktır.

                Bu konuda hem okullarda (çok az okulda istek olmadan yapılıyor) hem de Ediz Hoca Eğitim Koçluğunda bu konuda dünya çapında aynı şekilde uygulanarak çıkan sonuçlara göre ilgi alanlarının, yoğunlaşma sürelerinin, öğrenme stillerinin belirlendiği çeşitli testler uygulanmaktadır. Buradan elde ettiğimiz bilgiler ışığında da çocuklarımızın daha verimli çalışmalarına, hangi alanlara yatkınlığı olduğuna gibi bazı önemli konularda edindiğimiz bilgileri uygulayarak çocuklarımıza doğru alışkanlıklarla Hedeflerine yönlendiriyoruz. Bu Matematik gibi çocuklarımızın zorlanabildiği derslerde de olsun diğer derslerde de başarı grafiğini yükseltmektedir.

                Düşünmeden ezbere yapılan eğitim sistemimizin çocuklarımız üzerindeki etkisi 170 ülke arasında yapılan ; her öğrenciye kendi ana dilinde okuduğunu anlamak üzerine yapılan sınavda, maalesef sonuncu olmamız okuma ve okuduğumuzu anlama konusundaki yeteneklerimiz hakkında ciddi bir sorunumuz olduğunu gösteriyor. Bu çıkmazdaki durumdan layık olduğumuz seviyelere ulaşmak için anne ve babaların ek çaba göstermeleri gerektiği gözleniyor. Bu çaba genellikle özel ders şeklinde veya çocuklarımıza kurs veya etüd aldırmak şeklinde gerçekleşse de bundan önce çocuğumuzun özelliklerinin saptanması ve bu özelliklerinden yola çıkan ders çalışma metotları denendikten sonra ek bir ders almaya yönlendirmekte sizce de fayda yok mu? Bu konuda Ediz Hoca Eğitim Koçluğu ve Danışmanlık olarak sizlere hizmet vermekten ve çocuklarımızın ilerlemelerini takip etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

 

Ücretsiz bilgi almanız için sizi arayalım!